Tanja Hartonen-Pulkka

Blogi

Yksinyrittäjä

Posted on March 9, 2015 at 3:40 PM

YKSINYRITTÄJYYS

Pakko painaa taas kahta vuoroa, jotta saa jotain kautta palkattoman opintojakson takaisin. Kun yksinyrittäjä opiskelee ja kehittää itseään, tarkoittaa se tekemätöntä työtä ja kärsivällisyyttä asiakkailta ja omaisilta. Kun yrittäjä opiskelee, se todellakin on vaikeaa. Kun minulle nyt tulee harjoittelujakso neljä viikkoa, joudun samalla hoitamaan omat asiakkaat. Eli teen samaa työtä sairaanhoitaja-opiskelijana ilmaiseksi yhden vuoron ja lähihoitajayrittäjänä teen työt päälle. En voi ottaa koulutustukea. Mihin asiakkaat katoaisi kuukauden aikana ja miten saisin heidät takaisin? Työtä saa tehdä laskemoine mukaan päälle peräti kaksi-kolme päivää kuussa. Yksinyrittäjän ensimmäisen palkkaaminen on aina se korkein kynnys. Siinä on omat riskinsä.

Yrittäjyydessä on monia eri pointteja: on byrokratiaa, laskutuskin vielä iltaisin, puheluihin vastaaminen. Hoiva-alalla usein asiakas sairastuu ja joutuu sairaalaan. Ja ylipäätään on riskialttiimpi sairauksille, että jää töitä väliin. Kun jää töitä väliin, se on nolla euroa. Samoin kuin on itsellään riski sairastua suurempi ja kun sairastuu kolmen päivän kuumeeseen, on tulos nolla euroa. On laskettu, että yksinyrittäjät kituuttavat yllättävän pienillä tuloilla, joilla ei ole mitään turvaa.

Ei ole ei. Nauttii vapaudesta, mutta joka päivä painii asian kanssa, onko töitä vai eikö niitä ole.

Yksinyrittäjyyden työttömyysturvaa, sairaslomaa, byrokratiaa tulee helpottaa.

Onneksi olen hoitaja, voin tehdä työtä omalla verokirjalla kunnallisella puolella hoitajan työtä. Ja joskus käy niin, että joku tarjoaakin yritykselle työtä juuri silloin, kun olet sopinut kunnan kanssa muuta. Työtä kun ei voi odottaa kädet ristissäkään kotona, kun odottamisesta ei mitään saa.

Ammatinvalintakysymys. Tiedän. Oma vapaus on positiivinen puoli. Millään ei haluaisi luovuttaa. Kun olisi töitä joka päivä, edes kuusi tuntia viikossa. Ja ei sairastuisi milloinkaan.

Jokaisen pitäisi olla kerran elämässään yrittäjä. Oppii arvostamaan työtä aivan eri tavalla. Nimenomaan oppii arvostamaan ja panostamaan työhön.

 

Tanja Hartonen-Pulkka

Yksinyrittäjä

Eduskuntavaalihedokas, Ps, Kaakkois-Suomen vaalipiiri.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments